domingo, 23 de diciembre de 2012

La nevada de Nadal del 62 a Barcelona

La nit del 24 al 25 de desembre del 1962, ara fa exactament 50 anys, va caure una forta nevada a la ciutat de Barcelona, i a gairebé tota Catalunya. Va deixar gruixos de 70 cm a l'Observatori Fabra, i uns 50cm al centre de la ciutat. No va ser, però, l'única nevada important que ha caigut a Barcelona. Hi ha registres d'importants nevades els anys 1829 i el 1855. Els més grans encara recorden la que va caure al desembre del 1933. La del 1962, però, va ser àmpliament recollida en fotografies, i ha quedat ben present en l'imaginari col·lectiu dels barcelonins. De fet, des de l'època de la Bàrcino romana, periòdicament, cada 30 o 40 anys, la neu ha cobert de blanc la ciutat. Una imatge que ben aviat, segur, es repetirà.

V.

Els meteoròlegs expliquen que va ser un potent anticicló situat sobre Dinamarca el que va crear un corrent de vent del Nord Nord-Est molt fred i sec que va portar aire gèlid sobre Barcelona els dies 23 i 24 de desembre. Una depressió en formació entre Sardenya i el nord d'Àfrica va fer que aquest aire fred anés agafant humitat i finalment, la nit del 24, van començar a caure els primers flocs sobre la ciutat, just quan es celebrava la Missa del Gall. La precipitació va augmentar d'intensitat durant la matinada, i quan es va fer de dia, ja s'havien acumulat més de 10cm de neu a l'Eixample. La temperatura va baixar fins als 3 graus sota zero, i el vent va bufar amb moderada intensitat.
La ciutat va quedar totalment paralitzada, mentre els registres anaven augmentant. Finalment, les xifres van ser contundents: 70cm de neu al Tibidabo. 46cm al centre de la ciutat. Els tramvies i els autobusos van deixar de funcionar, i els pocs taxis que ho feien, havien de dur cadenes.
Els bombers van haver d'assistir a desenes de persones, portant a les embarassades que estaven a punt de parir fins als hospitals, i fins i tot traslladant als difunts fins als cementiris. Molts vehicles de bombers, però, també van ser víctimes de la neu i es van quedar atrapats als carrers de la ciutat.

De Montjuïc al Tibidabo, la nevada del 62 a Barcelona va deixar tota la ciutat totalment colgada


Des d'Andorra es van enviar diverses màquines llevaneus que en el seu trajecte des del Principat van anar obrint, de pas, la carretera que connectava Barcelona amb les terres de Ponent. Així finalment es van començar a netejar els carrers, i a poc a poc, durant els deu dies següents, es va anar recuperant certa normalitat.

Una de les imatges més curioses de la nevada la van deixar els aficionats a l'esquí - no gaires en aquella època - que van aprofitar el pendent d'alguns carrers de Barcelona per baixar-los esquiant. Era habitual veure, doncs, gent esquiant pel carrer Balmes, o per l'Avinguda del Tibidabo. Els Tren de Sarrià - precursor dels actuals Ferrocarrils de la Generalitat - va oferir el servei gratuït durant els dies de la nevada i els esquiadors aprofitaven aquest fet per pujar des de la plaça Catalunya fins a l'Avinguda Tibidabo, i baixar després esquiant per tornar a agafar el tren altra vegada.

Hi ha moltíssimes fotografies d'aquells dies, testimoni d'un fenomen que ja s'ha repetit altres vegades i que segur que la ciutat viurà novament. En deixem algunes, les més curioses que hem trobat, ara que fa mig segle d'aquella gran nevada que va cobrir tota Barcelona de blanc.

Imatge en color de l'Avinguda Diagonal després de la nevada del 62


Esquiant a la plaça Catalunya a la nevada del 62 a Barcelona
La font de Canaletes, coberta per la neu


Si us agraden les històries que expliquem, no dubteu en fer "m'agrada" al facebook de Tots els noms de Barcelona:

www.facebook.com/totselsnomsdebarcelona

Tots els noms de Barcelona és una novel·la de misteri que repassa, amb un argument trepidant, les diferents èpoques històriques de la ciutat. Un equip del museu d'història descobreix un secret al Tibidabo que algú no vol que surti a la llum. Una llegenda prohibida que ha estat amagada des de fa dos mil anys...
Descobreix el misteri a: www.totselsnomsdebarcelona.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario