miércoles, 29 de agosto de 2012

Agost de foc

És l'última setmana d'agost. L'estiu marxa, i a poc a poc el cel de Catalunya, de Barcelona, es va cobrint de núvols grisos preludi de les tempestes de tardor. Encara fa calor, però, i encara es pot sentir molt de prop la presència del mar. Olor de salnitre, humitat que amara la pell i ens fa a tots encara més mediterranis. Aquesta tarda passejava per la Bàrcino romana - per les restes que la fan viva al meu record -, i he vist un grupet de turistes americans. M'han preguntat com arribar a la plaça Sant Jaume, i en la conversa, han volgut saber més coses sobre la història de la ciutat antiga. Els he parlat de Tots els noms de Barcelona. Ells, que venen de continents llunyans, de la mare incognita dels navegants pretèrits, han somrigut sense saber gaire de què els parlava.

- A book about the history of Barcelona - he dit, intentant resumir l'argument en un parell de frases. - But not a history book at all. That's a novel, a thriller that uncover a secret hidden during centuries.

Una de les turistes, una nena d'uns vuit anys, ha obert la boca, somrient, i m'ha tocat amb el dit índex a la panxa, just sobre el melic.

- You are the secret - ha dit, amb el dit punyent sobre la meva pell.

He sentit dolor. I he recordat, mentre la suor queia per la meva esquena, aquell foc d'agost, de fa tants i tants anys, quan un vaixell em va dur a Barcelona.

"Eren els últims batecs de l'agost i la ciutat bullia sota un sol implacable. Els vents del sud havien portat encara més calor i ni tan sols les fonts brollaven amb la frescor habitual. Aquell matí, en el penúltim dia d'agost del 79 després de Crist, el sol va trencar l'horitzó de la Mediterrània per deixar retallades dues veles en la distància, rumb cap a la costa."

V.

www.totselsnomsdebarcelona.com
www.facebook.com/totselsnomsdebarcelona

Una llegenda prohibida. Un secret amagat durant segles. 

A la venda a les principals llibreries del país. Segueix l'aventura als mitjans de comunicació. Visita la secció de "premsa" de la pàgina web on trobaràs les entrevistes i els reportatges de TV3, Barcelona Televisiò, diari Ara, Agència Catalana de Notícies, Catalunya Ràdio i premsa digital.


No hay comentarios:

Publicar un comentario